Onderzoek acute luchtwegklachten – Huisartsenpraktijk De Vesting – Gorinchem
Header afbeelding
Ida Gerhardtpad 3-5 4207 MX Gorinchem Tel: 0183-620555 Spoed 0183-628866

Onderzoek acute luchtwegklachten

Start maandag 25 april 2022 onderzoek naar acute luchtwegklachten

Onze huisartsenpraktijk doet als Peilstation mee aan een landelijk onderzoek van Nivel (Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) en RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) naar griepachtige klachten en acute luchtwegklachten.

Acute luchtwegklachten zijn klachten zoals hoest, neusverkoudheid of keelpijn. Als er ook sprake is van een plotseling begin met koorts, koude rillingen, hoofdpijn en spierpijn, dan spreken wij van griepachtige klachten.

Verschillende virussen kunnen acute luchtwegklachten veroorzaken. Dit kan een ‘gewoon’ verkoudheidsvirus zijn, maar ook het griepvirus (influenzavirus) of het nieuwe coronavirus SARS-CoV-2. De oorzaak van griepachtige klachten is vaak het griepvirus, maar niet altijd.

Samen met een aantal andere huisartsenpraktijken verspreid in Nederland meten wij de komende periode wekelijks hoeveel mensen griepachtige klachten of acute luchtwegklachten hebben. Daarnaast zal bij een deel van deze patiënten een uitstrijkje uit de neus en keel genomen worden.

Naast het afnemen van de uitstrijken uit neus en keel, stelt de huisarts of assistente een aantal vragen over uw ziekte en achtergrond, o.a. over symptomen, griepvaccinatie en onderliggende ziekte, bijvoorbeeld diabetes. Deze gegevens worden gebruikt voor verder onderzoek. Als deelnemende praktijk krijgen wij de uitslag van het onderzoek van uw uitstrijken binnen 8 dagen na ontvangst van de uitstrijken op het laboratorium van het RIVM. Uw naam- en adresgegevens gebruiken zij alleen om de uitslag aan de praktijk door te geven. Voor al het verdere en de rapportages wordt gebruik gemaakt van gegevens waar uw naam- en gegevens uit verwijderd zijn.

U helpt door deelname aan het onderzoek als de huisarts u daarvoor vraagt